top of page

תרגילי מוח מהם?

 תרגילי מוח (®Brain-Gym) הם תרגילי תנועה עדינים ופשוטים שנועדו ליצור קשרים עצביים חדשים בין המוח לבין הגוף, ובין הגוף לבין מוח מתבטאים בחשיבה, הלמידה, הזיכרון, המצב הגופני והרגשי של האדם. קשרים אלה נועדו לתמוך בתפקוד מיטבי של המערכת גוף-מוח.

 "התנועה היא השער ללמידה"  אמר ד"ר פול דניסון, אבי תרגילי-המוח.

תנועה?

כוונה לתנועה של אברי גוף שונים: עיניים, אוזניים, פה, ידיים, רגליים וכו'. התנועות השונות של האברים השונים, ביחד ולחוד, מקשרות בין הגוף-מוח.  ידועה שיש קשר בין ההמיספרה הימנית לחלקי הגוף השמאליים, ולהיפך - בין ההמיספרה  השמאלית לחלקי הגוף הימניים.  הבנת תפקידי ההמיספרות וחשיבות של יכולת המעבר הגמישה מצד לצד. מבסיר יכולת לחצות את קו האמצע ואת שדה האמצע בקלות  - קיים גשר בין שני חלקי הגוף, כשיש בעיה ואי אפשר לעבור את קו האמצע נוצר מחסום.

  איזון מתאים בעזרת תרגילי מוח מאפשר קשר יציב בין הגוף לחלקי המוח השונים, תפקוד הרמוני משחרר מתחים החוסמים אותנו ומקנה לנו יציבות, מיקוד, מרכוז, צידיות. קינסיולוגיה, בין יתר הכלים הרבים שלה, מציעה מגוון תרגילי תנועה מושכלים המאפשרים איכות חיים ופותחים את השער ללמידת חיים במיטבה.

 הקינסיולוגיה מתייחסת לקשיי למידה  במובנם העמוק ביותר, והיא מסוגלת לזהות באמצעות בדיקות השריר ובאמצעות בדיקות נוספות, את השורש שממנו צומחת הבעיה הנראית בפועל. במקרים רבים נובעים החסמים מכך שלא הושלמה הפעילות התנועתית הדרושה לשם התפתחותו המלאה של אחד או יותר מממדי המוח, ובמקרים מסוימים היא נובעת מחוסר תפקוד משולב של ממדים אלה. כאשר מזהים במהלך הטיפול את המימד או את הממדים שמתוכם נובעת החסימה – אז מציע המטפל את תרגילי מוח מתאימים כדי לפתור את החסם באותו מימד.

 תרגילי המוח בקינסיולוגיה פועלים בשלושה שדות של כיווני תנועה – שהם שלושת ממדי המרחב (למעלה-למטה, קדימה-אחורה, ושמאל-ימין) ומאורגנים בהתאמה בארבע קבוצות: תרגילי אנרגיה, גישות העמקה, תרגילי הארכה, ותרגילי חציית קו האמצע.

הממדים שאליהם פונים תרגילי המוח

 מימד הצדיות – זהו המימד האחראי על הקשר בין מוח ימין ומוח שמאל: מימד זה קשור בכל הפעולות הנערכות בשדה האמצע- וביניהן גם פעולות יד-עין, כקריאה וכתיבה. שילוב תפקודי ההמיספרה הימנית וההמיספרה השמאלית משפר תקשורת תוך-אישית ובין-אישית; מעודד קואורדינציה חושית-מוטורית, ותורם לעיבוד מידע לצורך קריאה, כתיבה, הקשבה ודיבור.

 כאשר מימד זה אינו מפותח דיו, למשל אצל ילדים שטרם ביססו את מערך היציבה הזקוף או את היכולת לכנס את שתי העיניים ולמזג את הראייה בהן – בדרך כלל ייראו קשיים בקריאה ובכתיבה. הדבר נכון גם לגבי שמיעה והקשבה, הדורשות יכולת לשלב בין השמיעה בשתי האוזניים ולעבד את המידע השמיעתי הנקלט על ידן. חשוב לציין כי כל לחץ או מתח המתקשרים לפעולות אלה, יוצרים לחץ בשרירי הצוואר ועלולים לעכב את התפתחות המנגנונים הללו.

במקרים אלה הקינסיולוגיה מציעה תרגילים של חציית קו אמצע ותרגילי מוח העובדים על פיתוח היכולת למזג את הראייה ואת השמיעה – המוכחים כבעלי יכולת לשפר באופן משמעותי את יכולת ההקשבה, ואת יכולת הקריאה.

 

מימד המיקוד – המימד האחראי על השילוב בין תפקודי גזע המוח, המוח הקטן והמוח הקדמי: מיקוד קשור ליכולת להשתתף בפעילות מסוימת או להימנע ממנה, והוא נשען על חוש סדר המתפתח באדם כתוצאה מתחושת ביטחון הקיימת בתוכו. בנוסף, הוא נשען על תחושה של מבנה. כאשר אלה פועלים באופן תקין ומלא אצל האדם – יש לו יכולת לתפוש את הפרטים הקטנים בתוך ההקשר של התמונה הגדולה, ולבחור מה מתאים לו.

 התרגילים המוצעים כדי לתקן מימד זה הם תרגילי הארכה, שנועדו להרחבת התפיסה ומטרתם שחרור, של מתח המוחזק בגוף, ושחרור של דפוסי התנהגות הנובעים מתחושה של הישרדות. השימוש בתרגילי מוח אלה מאפשר לאדם יכולת מיקוד – ומתוכה, יכולת לפעול, לבטא את עצמו וליטול יוזמה. כך, באמצעותם מתאפשר תיקון של קשב, של היכולת לשבת ולהתרכז בכיתה, של היכולת לתפוש ולבצע רעיונות והוראות, וכדומה.

 

מימד המִרכוז – המימד האחראי על השילוב בין תפקודי המוח הלימבי ובין תפקודי קליפת המוח: מימד זה קשור ביכולת למצוא איזון ולחוות את הגוף כנקודת ההתייחסות להתמצאות במרחב. התרגילים שמציעה השיטה לתיקון מימד זה הם תרגילי אנרגיה וגישות העמקה, כאשר הם מבוססים על יצירת קואורדינציה ותיאום בין חלקו העליון ובין חלקו התחתון של הגוף, כך, השימוש בתרגילי האנרגיה מייצר מִרכוז ויישור והללו מסייעים ביצירת יכולת תכנון, יכולת ליצירת סדר וארגון פיזי, מנטלי ורגשי, ועוד. גישות ההעמקה הננקטות ביחד עם הטיפול במימד זה נועדו ליצור הרפיה, רוגע, והתייצבות פיזית ורגשית – התומכים באפשרות ליצירת משחק, לקיום וליוזמה של שיתוף פעולה, ולשכלול הזיכרון החושי.

תרגילי-מוח מאזן את המוח ביחס לראייה,לשמיעה,לתיאום יד-עין, קורדינציה, ולחוש המגע, הטעם והריח, חידוד ביטוי עצמי , ריכוז, זיכרון, שיפור כישורי הלמידה, שחרור מתחים ואיזון ריגשי.

גרינברג קטיה  -  היסמין 95 , קריית גת , נייד : 050-3047042

קינסיולוגית התפתחותית מומחית,  מנחה אישית בקינסיולוגיה חינוכית

מדריכה מוסמכת לתרגילי מוח מטעם העמותה הבינלאומית לתרגילי מוח (Brain Gym® International Foundation)

© 2015 by Katya. All rights reserved. Proudly created with Wix.com.

bottom of page