

ג ר י נ ב ר ג ק ט י ה

מ ט פ ל ת מ ו ס מ כ ת
ק ר י י ת ג ת ט ל' : 050-3047042
קינסיולוגיה לבעלי לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז
בעשורים האחרונים אנו עדים לכך שליקויי למידה והפרעות קשב וריכוז הפכו לתופעות נפוצות ביותר, וכיום אנו רואים יותר ויותר ילדים המאובחנים על טווחי הקשת הזו.
פעילותו התקינה של המוח מתפתחת באמצעות תנועה, זהו האופן שדרכו מתבצעת ההתפתחות השלמה של כל תפקודי המוח – כיוון שהלמידה מתרחשת בכל תא ותא בגוף ולא רק במוח.
לקינסיולוגיה נקודת מבט מעמיקה וייחודית באשר לשורש של הפרעות אלה, ועל פיה – בחלק מן המקרים מדובר בעצם בחוסר השלמת ההתפתחות התנועתית, ולא באמת בהפרעות קשב וריכוז אורגניות. משמע, כאשר המוח לא השלים את בניית "מפת התנועה" וההתמצאות המרחבית, הדבר גורם לעיכוב השלמת התפתחותם המלאה של אחד או יותר מממדי המוח השונים, ועקב כך פוגע בפעולתם המשולבת, הנדרשת לתפקוד מיטבי של המוח. מסיבה זו אנו רואים ילדים רבים המגיעים לבית הספר – מסגרת הדורשת מהם ריכוז לאורך זמן, יכולת לשבת בשקט, יכולת התמקדות קוגניטיבית ועוד – ואינם מסוגלים לעמוד בדרישות הללו. כך, אלה ילדים הנראים כבעלי הפרעות קשב וריכוז, כאשר בעצם, במקרים רבים איננה סיבה אורגנית, הם פשוט עדיין לא השלימו את התפתחותם המוטורית.
הקינסיולוגיה נותנת מענה להפרעות אלה; ביכולתה לזהות את הבעיה ואת הטיפול המתאים לה, להביא להקלה משמעותית בתופעות, ובמקרים רבים – לפתור את הבעיה לחלוטין.
שיטת הקינסיולוגיה החינוכית – תרגילי מוח® מציעה מערכת של תרגילי תנועה ותהליכי איזון המכוונים להתפתחות ולשיפור היכולות הטבעיות והייחודיות של האדם, דרך חקירה ועבודה עם מכשולים פנימיים" (ד"ר סווטלנה מסגוטובה) - השיטה נלמדת ופועלת ב- 80 מדינות בעולם.
עיוורון מילים
הקינסיולוגיה משתמשת בצמד המילים "עיוורון מילים" לתיאור התופעה המוכרת כ"דיסלקציה"; בתהליך איזון מיוחד מזהים את מקור התסמינים הנראים כהפרעות קשב וריכוז או כליקויי למידה, ומטפלים בשורש הבעיה תוך שימת דגש על שילוב שתי ההמיספרות – מוח ימין ומוח שמאל.
זיהוי תבנית הלמידה של המוח
הקינסיולוגיה מזהה את סגנון הלמידה האישי של כל אדם באמצעות האיברים הדומיננטיים שלו. תבנית הלמידה של המוח, מעידה כיצד פועל אדם בזמן רגיעה ובזמן מתח. לאור מסקנות אלה ניתן לסייע לאדם בהבנת דפוסי ההתנהגות הנובעים מתוך סגנון זה, ובהבנת הבעיות והקשיים בהם הוא עשוי להיתקל. כך, זיהוי תבנית הלמידה האישית מסייע למטפל להתאים לכל מטופל את שיטות הלמידה ואת הפעילויות הנלוות שיתמכו בו, יעצימו אותו, ויאפשרו לו למצות את יכולותיו. דבר נוסף שמאפשר זיהוי התבנית, הוא התאמה של כלים נוספים, שמטרתם לארגן אותה מחדש, כך שתכלול גם את התפקודים שעד כה היו פעילים פחות אצלו.
בהתאם לסגנון הלמידה האישי ולחסימות הקיימות שזוהו בתהליך האיזון של עיוורון מילים, יציע המטפל שילוב של תרגילים, שמטרתם לגיס כל חלקי המוח השלם לתפקודם המיטבי.
אסטרטגיות ורפלקסים
למידה, חשיבה, והתנהגות קשורות בקשר הדוק להתפתחותן המלאה של סכמות תנועה בסיסיות (אסטרטגיות) ולשילוב והטמעה של רפלקסים דינמיים ויציבתיים לתוך מערכת התנועה השלמה של הגוף. מחקרה של ד"ר סבטלנה מסגוטובה (המכון הקינסיולוגי הבינלאומי להתפתחות התנועה ולשילוב הרפלקסים) הוביל למסקנות חד משמעיות כי אחוז ניכר מבעיות הקשב והריכוז מקורן בתפקודי רפלקסים שלא התפתחו במלואם - הקינסיולוגיה מסייעת בשילוב והטמעה של רפלקסים וסכמות תנועה אלה.
למי זה מתאים?
העבודה הפרטנית מתבצעת באמצעות תהליך איזון מובנה בן 5 שלבים, המתבצע עבור מטרה אישית הניתנת למדידה. השיטה מתאימה את עצמה ביעילות לכל אחד ואחד על פי צרכיו: ילד הרוצה לשפר ביצועים בכיתה ובמגרש המשחקים, ילד עם קשיי למידה ועיכוב התפתחותי או ילד מאותגר קשב וריכוז. ניתן גם ליישם איזון קבוצתי לקבוצות ילדים, מקומות עבודה וכדומה.