top of page

 מהו הרפלקס?

רפלקס – תגובה של הגוף שלנו לגירוי כלשהו -  חיצוני או פנימי. הרפלקס הוא התניה מוקדמת שבאה לענות על הגירוי. הוא קורה אוטומטית, באופן בלתי רצוני ובמהירות.  

דוגמאות :כאשר יד נוגעת במשהו לוהט - היא נרתעת .הרפלקס הוא הרתיעה .כאשר מסתנוורים  העיניים ממצמצות. הרפלקס הוא המצמוץ .כאשר יש גירוי של אוכל טעים - מפרישים רוק. הרפלקס הוא הפרשת הרוק  

מטרתו בעיקר – לשרוד בסביבה משתנה. בפיזיולוגיה המסורתית טוענים שזהו תפקידו היחידי שהרפלקס הגיע לעולם כתוכנית הישרדות. אנו בקינסיולוגיה חושבים שיש לו תפקיד חשוב גם בלמידה, חשיבה והתנהגות.  

קינסיולוגיה ורפלקסים ינקותיים

אתם נותנים לתינוק שלכם, זה שרק נולד, את  האצבע שלכם, והוא אוחז בה בחוזקה. הרפלקסים  הראשוניים של היילוד הם ביטוי לבשלות  מינימאלית. רפלקסים אלה מאפשרים את קיום  החיים גם כשמערכת העצבים אינה בשלה  במלואה.  אם תינוקות היו נולדים ללא רפלקס מציצה, למשל, הם לא היו יכולים לינוק, לאכול ולחיות.  אם לתינוקות לא היה רפלקס שיווי משקל,  המאפשר להם לאזן את עצמם, הם לא היו לומדים  לשבת, לזחול וללכת. הודות לרפלקסים אנו  מגיעים לבשלות שמאפשרת לנו רכישת מיומנויות  מוטוריות של הליכה, ויכולות קוגניטיביות  שקשורות באינטגרציה מוטורית-סנסורית והפעלת  חושים.

אנו מתייחסים לרפלקסים ינקותיים ממס' סיבות:

1. משפיעים על ההתפתחות המוטורית, משתתפים בבניית דפוסי תנועה ומשפיעים על התנועות ההתפתחותיות.

2. התנועות ההתפתחותיות משפיעות על התפתחות המוח, תהליכים מנטאליים, אינטלקטואליים ורגשיים.

3. הם הבסיס הנוירולוגי עבור התפתחות התנועות הנשלטות והנבחרות ברמת החשיבה.

4. משמשים כהגנה ולהישרדות במצבי לחץ בגלל האופי הרפלקטיבי שאינו מערב חשיבה, הכרה ורצון.

בקינסיולוגיה, אנו מכוונים למשאבים של ההתפתחות הטבעית שלנו – לרפלקסים הינקותיים. ילד או מבוגר הופכים לחוקרים של התנועות האלה ברמה של שימת לב או בדיקות שריר. הידע על כך והשילוב לתוך מערכת התנועה השלמה של הגוף ע"י התנסות פיזית והטמעה פיזית הינה הדרך להגשמה עצמית.

אנו מבחינים ב- 4 קבוצות התפתחותיות של רפלקסים:

1. רפלקסים שהתפתחו במהלך ההיריון ברחם, בתקופת העוברות.

2. רפלקסים שהתפתחו בלידה, במהלך המעבר בתעלת הלידה. ניתוח קיסרי פוגע  בהם. רפלקס  הזחילה, התמתחות, פרז וגלנט – מופיעים רק בזמן הלידה ולכן חשוב לעבור לידה טבעית בניתוח קיסרי הם לא מופעלים וקיים פיצוי. תינוק שנולד בניתוח קיסרי צריך להפעיל לו את הרפלקסים האלה.

3. רפלקסים ינקותיים שמופעלים לאחר הלידה – מתחלקים ל- 2:

דינאמיים – מכינים את הגוף  לתנועה, מכינים את הגוף להליכה , ריצה זחילה ועוד. זה הבסיס ללחימה או בריחה. עוזרים לפתח את מנגנון ההצלבה.

יציבתיים – מכינים את הגוף ליציבה, לתנועות מיוחדות, קפיאה. עוזר לנו לפתח את המנגנון  הומוליטראלי החד צידי.

4. LONG LIF מלווים  אותנו לאורך כל החיים. כבידה (לא לאבד את כוח הכבידה) יציבות (תחושת היציבות של הגוף חלוקת המשקל בין ימין לשמאל), מרכוז (תחושת מרכז הגוף  והפריפריות,), איזון (לשמור על האיזון, הפעלת מנגנון הרוטציה בגוף) הליכה,  שומר הגיד (הילחם או ברח), יישור הראש (קואורדינציה של מצב הראש השומר על האיזון שלו).

 

רפלקסים ינקותיים "נעלמים" לכאורה  במהלך החיים אך לא כך הוא הדבר – הם מוטמעים ומשתלבים במערכת התנועה הכוללת של הגוף. אם זה לא קורה, זה גורם למגוון של בעיות וחוסר איזון תנועתי וכתוצאה מכך חוסר איזון של האדם השלם על כל רבדיו לאחר שנה כל הרפלקסים אמורים להשתלב במערכת התנועה הכללית.  במצב זה אנו רואים מצבים של רפלקס ולא את הרפלקס עצמו. במצב של הישרדות הרפלקס שב וצץ. בעבר,  אם לאחר כשנה הרפלקסים הינקותיים לא "נעלמו" , מערכת הרפואה התחילה לדאוג וניסתה להתערב התערבות לא טבעית כדי לדכא את הרפלקס. למשל מציצת אצבע – ההורים מנסים לגמול את הילד וזוהי טראומה עבור הגוף. הרפלקסים מוטמעים ומשולבים בהדרגה ולא בבת אחת. ולכן אסור למנוע את הרפלקס אלא לעזור לו להתפתח תקין ולהשתלב בגוף רפלקס לא תקין יכול להיות היפר – גורם מתח בגוף, עובד חזק מדי או היפו – פעולה חלשה התפתחות איטית ומאוחרת. יש מצב שאין רפלקס בכלל – חסר רפלקס, כלומר: לא מפותח וצריך לעודד איתו.   

ישנן רמות שונות של עבודה עם רפלקסים ינקותיים – אפשר להעמיק עד לרמת ההבנה של אופן ההיווצרות שלהם במוח, הקשרים ביניהם, האם הם מעוכבים או מדוכאים או בעודף פעילות, פעילות יתר.

בקינסיולוגיה אנו מזהים האם הרפלקס אינו משולב כראוי במערכת התנועה של הגוף, לעצבו, להפעילו ולשלבו בעזרת אלמנטים הלקוחים מהאסטרטגיות (כלומר: להזכיר לגוף איך ומה צריך להיות) גם עם תינוקות בריאים מומלץ ביותר לעבוד עם הרפלקסים הינקותיים. העבודה מחזקת ומשפרת את מצבם, יוצרת מעין "ניקוי"  מעברים חשמליים במוח ומסייעת במצבים רגשיים שונים.

גרינברג קטיה  -  היסמין 95 , קריית גת , נייד : 050-3047042

קינסיולוגית התפתחותית מומחית,  מנחה אישית בקינסיולוגיה חינוכית

מדריכה מוסמכת לתרגילי מוח מטעם העמותה הבינלאומית לתרגילי מוח (Brain Gym® International Foundation)

© 2015 by Katya. All rights reserved. Proudly created with Wix.com.

bottom of page